(ВІДЕО) Морська наука від «акул» Берегової охорони США

НАЗАД
15 вересня 2023 14:55

«Безстрашний» та «Непокірний» – саме так перекладаються назви проєктів катерів, які нещодавно опановували морські прикордонники.

Саме так у свідомості світової спільноти ідентифікується зараз український народ – безстрашний і нескорений.

Нещодавно військовослужбовці з числа корабельно-катерного складу загонів Морської охорони Державної прикордонної служби України побували у США, де пройшли навчання з управління та експлуатації малих патрульних катерів типу «Fearless» та «Defiant».

Ці катери незабаром будуть передані прикордонному відомству від Уряду США, у рамках реалізації спільного проєкту із Відділом оборонного співробітництва ODC та за активної підтримки Програми експортного контролю та безпеки кордонів EXBS.

Така співпраця з міжнародними партнерами є практичними кроками у забезпеченні оновлення та модернізації корабельного-катерного складу Морської охорони Державної прикордонної служби України.

Варто зазначити, що «Defiant 38» перебуває на озброєнні Берегової охорони США, ВМФ США, Збройних Сил, пожежних частин та правоохоронних органів різних держав світу, де відмінно себе зарекомендував.

Практичні тренінги відбувалися у штаті Луїзіана, безпосередньо на базі виробника катерів цього типу – суднобудівної компанії «Metal Shark», яка спеціалізується на виготовленні катерів з алюмінієвими корпусами.

Протягом 10 днів морські прикордонники під керівництвом інструкторів компанії вивчали будову, тактико-технічні характеристики, правила експлуатації двигунів вказаних катерів, а також опановували практичні вміння та навички керування ними.

Оскільки переважна більшість учасників тренінгів мають чималий практичний досвід служби на малих катерах Морської охорони проєкту «UMS-1000», то певні елементи навчань проходили набагато швидше, ніж планувалося.

Звичайно ж довелося адаптуватися до кліматичних нюансів: 40-градусної спеки та вологості у 90%. Проте буквально за кілька днів тренінгів моряки-прикордонники вже самостійно управляли катерами, як на річкових ділянках, так і в океані. Американські наставники схвально відгукувались про те, наскільки швидко та інтенсивно їх «учні» опановували науку.

Керування катером в особливих та штормових умовах, аварійних випадках, при рятуванні особового складу на воді, маневрування, використання плавучого якоря, керування катером при плаванні у вузьких місцях, зняття катера з мілини, надання допомоги особовому складу при евакуації з аварійних кораблів, – ось далеко не повний перелік елементів, які були опрацьовані у ході навчань.

За словами морських прикордонників, катери дуже швидкісні, надзвичайно маневрені й при цьому навіть порівняно тихохідні.

«Катери дуже легкі в управлінні, але разом з тим дуже чутливі – буквально на кілька градусів повертаєш штурвал і катер вже миттєво маневрує. Так само майже з місця набирає швидкість. І працюють відносно не гучно: дуже тихо на малому ходу, а на холостому взагалі – фактично не чутно», –ділиться враженнями майстер-старшина Андрій на псевдо «Булат».

«І наші наставники, і ми дуже відповідально ставилися до процесу навчання. Усім нюансам, що стосуються експлуатації даних катерів, було приділено чимало часу та уваги. Навіть речам, які на перший погляд здавалися дрібницями. Все задля того, аби ми могли належним чином опанувати увесь спектр подальшого використання і кожен з нас досягав ідеального виконання того чи іншого елементу», – розповів старшина 2 статті Володимир на псевдо «Кит».

Катери «Defiant» та «Fearless» обладнані сучасними системами навігації, керування, автоматичного пожежогасіння, камерами відеоспостереження й загалом комфортні і дуже ергономічні. Тому будуть корисними та надійними помічниками в охороні та обороні державного кордону України.

«Ми дуже вдячні американським партнерам за надану можливість опанувати ці катери на практиці. Звичайно, що ще потрібно працювати, аби досягти досконалого рівня управління ними. Але напрацьовані навички дозволили нам вивчити характери цих катерів і впевнено керувати такими «акулами», – каже старшина 2 статті Олександр на псевдо «Капітан».

Під час перебування в США моряки-прикордонники були дуже вражені тим, що усюди відчували щиру підтримку від американців, які висловлювали усій нашій нації слова вдячності за героїчну боротьбу. «Iron men» – ці слова доводилося чути фактично скрізь, від багатьох пересічних громадян США. Так само, як і побажання неодмінної скорішої Перемоги.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси